Vaccinatie en titeren

Dankzij vaccinatie zijn er heel wat ziektes die in België niet of nog zelden voorkomen. In mijn ogen wordt er echter soms wat laks omgesprongen met de mate waarin er gevaccineerd wordt. Hoewel de meeste vaccins als veilig beschouwd kunnen worden, zien we toch ook af en toe wel bijwerkingen. Daarom bekijken we per individuele patiënt wat de optimale strategie is.

De cocktail: DHP

Met de cocktailenting wordt de vaccinatie tegen hepatitis, parvo en distemper bedoeld, drie zeer dodelijke hondenziektes. Volgens het klassieke vaccinatieschema wordt deze gegeven op 6-9-12-16 weken en vervolgens op 1 jaar. Daarna wordt herhaling om de 3 jaar geadviseerd. 

Wanneer deze vaccinatie goed is aangeslagen, geeft deze doorgaans levenslang zeer goede bescherming. Waarom dan zo vaak vaccineren? Dat heeft te maken met de antistoffen die de pups van de moeder mee krijgen. Wanneer deze nog in te hoge mate aanwezig zijn ten tijde van de vaccinatie, kan het vaccin niet aanslaan. Wanneer er echter een bloedtest gedaan wordt (het zgn titeren) kan met 1 injectie levenslang immuniteit verkregen worden!

Leptospirose (rattenziekte, ziekte van Weil)

Er is heel wat te doen rond de vaccinatie tegen leptospirose, omdat het een enkele keer toch voor komt dat de patiënt hier verkeerd op reageert. Leptospirose is echter wel een dodelijke ziekte, dus moeten we per patiënt de afweging maken welk risico het grootst is. De rattenziekte wordt overgedragen door knaagdieren en egels, en vooral ook via water (zwemmen, uit plassen drinken). Dat maakt dat het risico voor honden die veel tijd in de bossen en velden doorbrengen en graag zwemmen veel groter is dan voor honden die in een appartementje wonen en enkel een rondje rond het blok wandelen.

Vaccinatie geeft geen bescherming tegen alle varianten van de rattenziekte, maar wel tegen de meest voorkomende. Na de basisvaccinatie (2 injecties met 3-4 wkn tussentijd) dient deze jaarlijks herhaald te worden. 

Kennelhoest

Er zijn 14 ziekteverwekkers die kennelhoest kunnen veroorzaken. Honden die veel in contact komen met andere honden hebben een grotere kans om één van die verwekkers tegen te komen. Er zijn ook omgevingsfactoren die kenelhoest kunnen veroorzaken. In het kennelhoestvaccin zitten slechts 2 van die ziekteverwekkers, houd er dus rekening mee dat de hond niet tegen elke vorm van kennelhoest beschermd is. Voor honden met een goed afweersysteem en een normaal gevormde snuit is kennelhoest niet gevaarlijk maar wel vervelend (vergelijk het met kinkhoest bij mensen).

Puppy’s worden in België verplicht gevaccineerd tegen kennelhoest voor ze naar hun nieuwe thuis gaan. Ook voor de meeste hondenscholen, pensions en shows is deze vaccinatie verplicht. Vaccinatie kan gebeuren via een injectie (deze moet na 3 wkn herhaald worden) of via een druppeltje in de neus (eenmalig) en dient jaarlijks te gebeuren.

Kennelhoest is doorgaans goed te behandelen op natuurlijke wijze en geeft op die manier slechts zelden langer dan een paar dagen problemen. Voor honden met een korte snuit is kennelhoest wél gevaarlijk. 

Rabiës (hondsdolheid)

Vaccinatie tegen rabiës is verplicht als je hond mee naar het buitenland gaat (ook voor Nederland!). België is reeds lange tijd rabiësvrij, dus voor honden die niet de grens over gaan is deze vaccinatie zinloos; in 2016 werd deze ook voor de Belgische Ardennen afgeschaft.

Vaccinatie is eenmalig, dient herhaald te worden na een jaar en daarna om de drie jaar. Het duurt 21 dagen voor je de grens over mag, dus kom tijdig langs voor je op vakantie vertrekt.

Titeren

Met behulp van een bloedtest kan er gekeken worden of de hond nog antistoffen heeft tegen hepatitis, parvo en distemper. Als dat zo is heeft vaccineren weinig zin en is het een onnodige belasting voor het lichaam. 

Titeren kan al bij pups van 6 wkn om te bepalen of zij nog antistoffen van de moeder hebben. Door dit elke drie weken te herhalen kunnen we exact bepalen wanneer vaccineren zinvol is en zo wordt overvaccinatie voorkomen. Hoewel het een zeldzaamheid is kunnen er maternale antistoffen gevonden worden tot 20 wkn leeftijd!

Vaak zijn pups echter al gevaccineerd in het nest; met een titerbepalingkan geen onderscheid gemaakt worden tussen maternale antistoffen en antistoffen ten gevolge van de vaccinatie. Voor deze pups maken we een plan op maat! 

Voor alle puppy’s wordt aangeraden om na 20 wkn te titeren zodat we zeker weten dat ze beschermd zijn. Vervolgens titeren we op 1 jaar omdat er in dat eerste levensjaar nog heel wat kan gebeuren met het immuunsysteem!

Wanneer voldoende antistoffen worden gevonden, hoeft de hond slechts om de 3 jaar gecontroleerd te worden. Vanaf 10 jaar leeftijd raden we aan om jaarlijks te titeren omdat bij senioren de kans weer groter is dat het immuunsysteem minder goed functioneert.

Op de praktijk wordt getiterd met Vaccicheck.

Titeravonden

Het is mogelijk om een individueel dier te titeren, maar de test is vrij bewerkelijk een duurt een half uur, waardoor dit ook vrij duur is. Omdat het niet veel uit maakt of we nu 1, 10 of 30 testen tegelijk uitvoeren, worden de titerpatiëntjes uitgenodigd op een maandelijkse titeravond. Er worden hierbij geen consultatiekosten aangerekend en je kunt rekenen op een flinke korting per hond. Let op, het is wel bandwerk (je komt binnen, ik neem 1 druppel bloed af, je betaalt en staat weer buiten, er is geen tijd voor vragen of een nazicht van de hond). Bij volwassen honden komt het niet vaak voor dat extra vaccinatie nodig is!