Diensten

Vaccinatie influenza

Influenza (griep) bij paarden geeft ernstige schade aan de organen zoals lever, nieren en milt. Dit virus kan worden overgedragen door een mugje, over een afstand van max 200m. Dankzij de hoge vaccinatiegraad in België komt dit gelukkig niet vaak meer voor.

  • Basisvaccinatie: 2x met 3-12 wkn tussentijd
  • Herhaling na 6 maanden
  • Daarna jaarlijks (wedstrijdpaarden vaak 2x per jaar)

Vaccinatie tetanus

De tetanusbacterie komt voor in de bodem. Deze kan binnendringen in een wonde (een klein wondje is al voldoende) en geeft ziekte met bijna altijd dodelijke afloop. Vaccinatie is net als bij mensen zeer effectief. Deze is gecombineerd met het influenzavaccin; in België is het losse vaccin helaas niet te krijgen. Na de basisvaccinatie is het dier minstens 2 jaar beschermd, het is dus voldoende om dit tweejaarlijks te herhalen.

Vaccinatie rhinopneumonie

Rhinopneumonie kent verschillende varianten waarbij EHV1 en EHV4 het gevaarlijkst zijn. Meestal wordt deze ziekte in verband gebracht met abortus en luchtwegproblemen, maar ernstige varianten kunnen ook blijvend neurologische schade geven. Dit virus wordt overgedragen door direct contact tussen paarden, dus vaccinatie van paarden die nooit in contact komen met andere paarden is niet nodig. Vaccinatie geeft niet 100% bescherming maar zorgt wel voor minder ernstige symptomen en kan abortus voorkomen mits intensief gevaccineerd wordt.

  • Basisvaccinatie: 2x met 3-4 wkn tussentijd
  • Herhaling iedere 6 maanden
  • Drachtige merries ook op 5-7-9 mnd dracht

Ontworming

Keuze van het ontwormingsmiddel
Er zijn vele soorten ontwormingsmiddelen op de markt. De meeste zijn verkrijgbaar in de vorm van een pasta, maar in sommige gevallen is het beter om het paard te behandelen met een injectie. Ontwormingsmiddelen zijn niet vrij verkrijgbaar. Gericht ontwormen op geleide van mestonderzoek is van groot belang doordat er steeds meer resistentie bestaat. In een aantal gevallen is ontwormen eigenlijk niet of nauwelijks nodig.

Lintwormen zijn wel moeilijk aan te tonen in de mest. Daarom wordt er 1-2 x per jaar (meestal in het najaar) “blind” ontwormd met een passend ontwormingsmiddel.

Voor veulens en zogende merries is een aangepast ontwormingsschema van belang.

Hoe neem je een goed meststaal?
Hoe verser, hoe beter. Neem een plastic zak en houd in de gaten waar je paard het laatst gemest heeft, je mag gewoon enkele verse mestballen van de grond rapen. Het beste zijn wel de verse bolletjes die bovenop liggen, zodat het de grond niet geraakt heeft.
Heb je één of enkele paarden bijeen lopen, dan is het eenvoudig om van elk individueel paard een staal te nemen. Bij grotere groepen hoef je niet elk dier apart te bemonsteren, maximaal vijf stalen per leeftijdsgroep (in aparte zakjes met de naam erop) of enkele mengmonsters per leeftijdsgroep (van ieder paard wel ongeveer even veel en goed mengen!) is voldoende. Sommige paarden bemonster je beter wel individueel, zoals een paard dat recent vermagerd is, of een paard dat onderaan de rangorde staat en daardoor veroordeeld is tot de lange plukken gras in de buurt van de bemeste delen van de weide.
Een mestmonster is 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Ontwormingsmiddelen afwisselen of niet?
Iedereen heeft wel eens gehoord dat de ontwormingsmiddelen afgewisseld dienen te worden. Is dit waar?
De reden dat er gezegd wordt dat ontwormingsmiddelen afgewisseld moeten worden, is het voorkomen van resistentie, dus de ongevoeligheid van bepaalde wormen voor bepaalde ontwormingsmiddelen. Strikt genomen is het dus waar, er moet afgewisseld worden. Dit dient echter genuanceerd te worden. Niet elk paard wordt met elke worm besmet. Daarom wil ik je nogmaals wijzen op het belang van mestonderzoek en overleg met de dierenarts. Wil je tóch regelmatig ontwormen, ongeacht de mogelijkheid van mestonderzoek, vraag dan om een ontwormingsschema op maat.

Overdosering
Het gebeurt wel eens dat bij een veulen per ongeluk een volledige tube gegeven wordt. Geen paniek! De eerste ontworming dient met ivermectine gedaan te worden bij veulens van tenminste een week oud. Als je je hier aan gehouden hebt, hoef je je verder geen zorgen te maken om teveel pasta. Een ander verhaal is het wanneer je abusievelijk een ander middel gebruikt hebt (moxidectine mag bijvoorbeeld pas bij veulens vanaf 4 maanden) of het veulen te jong (1 dag) is. Bel dan direct de dierenarts!

Chippen

Castratie